Κιρσοκήλη – Συχνές Ερωτήσεις Και Σύντομες Απαντήσεις

Η κιρσοκήλη είναι μια πρησμένη φλέβα στο όσχεο. Οι φυσιολογικές φλέβες στα όσχεα συνήθως περιορίζονται και δεν διαστέλλονται. Στην κιρσοκήλη, οι φλέβες στα όσχεα είναι διασταλμένες. Οι κιρσοκήλες βρίσκονται πιο συχνά στο αριστερό όσχεο από ότι στη συνέχεια στα δεξιά λόγω ανατομικών παραγόντων. 

Η κιρσοκήλη είναι μια πολύ γνωστή αιτία υπο-φυσιολογικής λειτουργίας των όρχεων και μπορεί να βρεθεί σε περίπου 20-25% όλων των ανδρών και στο 40% των στείρων ανδρών

Στην πραγματικότητα, η κιρσοκήλη είναι η κύρια αιτία υπογονιμότητας στους άνδρες. Οι κιρσοκήλες είναι εύκολο να εντοπιστούν και μπορούν εύκολα να διορθωθούν με χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι κιρσοκήλες είναι πολύ πιο συχνές στο αριστερό όσχεο (80-90%) από ό, τι στη δεξιά ως αποτέλεσμα πολλών ανατομικών παραγόντων. Επίσης σημαντικό είναι ότι οι κιρσοί δεξιάς πλευράς πρέπει να διερευνώνται προσεκτικά, καθώς συχνότερα από ό, τι όχι, μια κιρσοκήλη δεξιάς πλευράς μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του δεξιού νεφρού.

Πώς ξέρω ότι επηρεάζομαι από κιρσοκήλη; 

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, οι κιρσοκήλες συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά πρήξιμο του όσχεου, είτε στη μία είτε και στις δύο πλευρές. Άλλα προβλήματα που πρέπει να αποκλειστούν, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του όσχεου περιλαμβάνουν υγρά στο όσχεο, καρκίνο των όρχεων, κύστη ή σπερματοκύτταρο κ.λπ.

Γενικά, οι κιρσοκήλες είναι ακίνδυνες, δεν είναι καρκινικές, αν και μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσουν στη στειρότητα. Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν καρκίνο των όρχεων.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές της ανεμευλογιάς κιρσοκήλης; 

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι κιρσοκήλες μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα:

  • Ατροφία των όρχεων (ή συρρίκνωση)
  • Υπογονιμότητα
  • Καρκίνος των όρχεων (σπάνιος)

Πώς διαγιγνώσκεται η κιρσοκήλη; 

Η κιρσοκήλη διαγιγνώσκεται κλινικά με εξέταση όρχεων. Εναλλακτικά, εάν η διάγνωση της κιρσοκήλης είναι αβέβαιη, η υπερηχογραφία Doppler υψηλής ανάλυσης χρώματος είναι η διαγνωστική μέθοδος επιλογής.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για κιρσοκήλες; 

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι χειρουργικών διορθώσεων, αυτές περιλαμβάνουν μικροσκοπική υπο-βουβωνική κιρσολεκτομή, βουβωνική κιρικολεκτομή, ρετροπεριτοναϊκή κιρσολεκτομή και λαπαροσκοπική κιρσολεκτομή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής είναι κατασταλμένος.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να πραγματοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και της ποσότητας του σπέρματος;

Υπάρχουν τρόποι για τους πάσχοντες από κιρσοκήλες να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος τους με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

  1. Σταματήστε το κάπνισμα
  2. Αποφύγετε τη χρήση μαριχουάνας
  3. Αποφύγετε τη χρήση κοκαΐνης
  4. Αποφύγετε τη χρήση αναβολικών στεροειδών
  5. Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ
  6. Αποφύγετε τα λιπαντικά
  7. Αυξήστε τις αερόβιες ασκήσεις

Η ιατρική θεραπεία ή η χρήση βοηθημάτων όπως το Titan Gel Gold, δεν έχει θέση στη θεραπεία των κιρσοκήλων. Η κύρια μορφή θεραπείας για κιρσοκήλη είναι η χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, η παρουσία κιρσοκήλης δεν χρειάζεται απαραίτητα χειρουργική διόρθωση. Ωστόσο, εάν ενδείκνυται η θεραπεία, η χειρουργική διόρθωση είναι η θεραπεία επιλογής ανάλογα με την ηλικία και την ιατρική διάγνωση.