Ανδρόπαυση ή “Ανδρική Κλιμακτήριος” ή “Ανδρική Εμμηνόπαυση”

Υπάρχει κάτι τέτοιο; Ναι, με κάθε τρόπο, αλλά τεχνικά ονομάζεται υπογοναδισμός (χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης). 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, αλλά οι περισσότεροι άνδρες θα παρουσιάσουν μειωμένη λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία) καθώς και στυτική δυσλειτουργία, μείωση των τριχών του σώματος, κόπωση ή ακόμη και κατάθλιψη. 

Τείνουν επίσης να χάνουν μυϊκή μάζα και να αυξάνουν το βάρος λόγω του αυξημένου υποδόριου λίπους.

Υπογοναδισμός
Υπογοναδισμός (Εικόνα από https://patients.uroweb.org/other-diseases/male-hypogonadism/)

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα συνηθισμένο παράπονο ανδρών ασθενών ηλικίας άνω των 50 ετών και συνήθως προκαλείται από προβλήματα όπως η αγγειακή ανεπάρκεια (μειωμένη ροή αίματος) στο πέος.

Διάγνωση Και Θεραπεία

Συνήθως ανταποκρίνεται καλά σε φάρμακα ή συμπληρώματα όπως το Titan Gel Gold. Ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγξει για υπογοναδισμό ως πιθανή αιτία και επίσης να εξετάσει καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και διαβήτη. 

Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα τόσο με τη λίμπιντο όσο και με τη σεξουαλική δυσλειτουργία, κυρίως ορισμένα αντικαταθλιπτικά και υπερτασικά φάρμακα.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης στον κατά μέσο ορό είναι στο υψηλότερο μεταξύ των ηλικιών 20 έως 30 και τείνουν να μειώνονται σταδιακά μετά την ηλικία των 40 ετών.

Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας επανέλθουν σε χαμηλά επίπεδα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μερικές άλλες εξετάσεις για να προσδιορίσει την πραγματική αιτία.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις χαμηλής τεστοστερόνης εκτός από την απλή γήρανση. Εάν το επίπεδο τεστοστερόνης σας είναι χαμηλό και πρόκειται να κάνετε θεραπεία, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελεγχθεί για καρκίνο του προστάτη. 

Εξετάσεις

Ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνει μια ψηφιακή ορθική εξέταση, να παραγγείλει μια εξέταση αίματος PSA (ειδικό αντιγόνο για τον προστάτη) και οι όρχεις σας πρέπει να εξεταστούν για το μέγεθος, τα οζίδια και άλλες ανωμαλίες.

Το τοπικό πήκτωμα τεστοστερόνης είναι συνήθως η προτιμώμενη μέθοδος χορήγησης της ορμόνης. Η αρχική δοσολογία είναι 5 gm την ημέρα και εφαρμόζεται σε ξηρό δέρμα της κοιλιάς, του άνω βραχίονα ή των ώμων. Το τζελ δεν πρέπει να τοποθετείται στα γεννητικά όργανα! 

Η περιοχή του δέρματος πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει και να φοράτε ένα πουκάμισο κατά την επαφή με παιδιά ή γυναίκες, καθώς είναι δυνατόν να μεταφέρετε το φάρμακο στο δέρμα ενός άλλου ατόμου. 

Το επίπεδο τεστοστερόνης πρέπει να προσδιοριστεί ξανά περίπου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Η χορήγηση αντικαταστάσεων τεστοστερόνης ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επίπτωση του καρκίνου του προστάτη, του εμφράγματος του μυοκαρδίου, των καρδιαγγειακών παθήσεων ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί, ωστόσο, να αυξήσει το επίπεδο PSA (ειδικό αντιγόνο προστάτη).

Η αντικατάσταση τεστοστερόνης θα βελτιώσει κάτα κάποιο τρόπο το πέος, τη μυϊκή μάζα και την ευεξία. Μπορεί να επιδεινώσει την άπνοια ύπνου, να προκαλέσει ήπια ακμή και γυναικομαστία (ελαφρά μεγέθυνση των μαστών), αλλά ΔΕΝ συμβαίνει κάτι τετοιο υποχρεωτικά σε όλους.

Μπορεί να επιτρέψει σε έναν άνδρα να αισθάνεται πολύ πιο ζωντανός, να βελτιώσει τη σεξουαλική του επιθυμία, την ικανότητα και την απόδοσή του, και να κάνει τη ζωή πολύ πιο ευχάριστη συνολικά.