Οφέλη Από Το Saw Palmetto Για Την Υγεία Του Προστάτη

Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια το Saw Palmetto για την προαγωγή της υγείας του προστάτη. Ο διογκωμένος προστάτης ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) και το βότανο saw palmetto έχει μελετηθεί σε ευρωπαϊκά εργαστήρια για την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της διαταραχής.

Το Saw Palmetto Για Την Υγεία Του Προστάτη

Τα αμερικανικά εργαστήρια υστερούν κατά πολύ στην έρευνα του διευρυμένου προστάτη και των βοτάνων για τη θεραπεία του. Η σύγχρονη ιατρική στην Αμερική βασίζεται συχνά στα φαρμακευτικά προϊόντα μερικές φορές σε βάρος των φυσικών φυτικών θεραπειών.

Η ανδρική υπογονιμότητα ή στειρότητα μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων, που κυμαίνονται από επιλογές τρόπου ζωής έως υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Για ορισμένους άνδρες, η αιτία μπορεί να είναι άγνωστη. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας και στειρότητας προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της γονιμότητας.

Για παράδειγμα, οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν Proscar (T) και άλλα φάρμακα για τον προστάτη τα οποία χρειάζονται χρόνο για να αρχίσουν να λειτουργούν, σε αντίθεση με το βότανο Saw Palmetto το οποίο θα δράσει μέσα σε 30 ημέρες.

Το φαρμακευτικό μέρος του Serenoa Repens ή του Saw Palmetto προέρχεται από τους μερικώς αποξηραμένους ώριμους καρπούς του φυτού. Το βότανο Saw Palmetto είναι αυτοφυές στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι πιο διαδεδομένο στη Φλόριντα. Τα δραστικά συστατικά είναι οι στερόλες και τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο μούρο.

Τί Δείχνουν Οι Μελέτες;

Στη Γερμανία το ενενήντα τοις εκατό των θεραπειών για την BPH χρησιμοποιούν το βότανο saw palmetto, ενώ στην Ιταλία το ποσοστό είναι πενήντα τοις εκατό. Οι επιτυχίες τους είναι πολλές, δεδομένου ότι η ΒΡΗ είναι σχεδόν καθολική στη διαδικασία γήρανσης των ανδρών.

Μια μελέτη που έγινε στη Ρωσία εξέτασε 150 άνδρες με διογκωμένο προστάτη, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ΒΡΗ και άλλα προβλήματα του προστάτη και γενικότερα ζητήματα που αφορούσαν την επιμήκυνση πέους. Τα ευρήματά τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Permixon, ένα ευρωπαϊκό εμπορικό σήμα τυποποιημένου εκχυλίσματος βοτάνου saw palmetto, είχε μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και αποδοχή ως θεραπεία για την BPH.

Η δοκιμή διεξήχθη σε διάστημα 24 μηνών και διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα ζωής από τη βασική μελέτη είχε δραματική διαφορά. Οι άνδρες είχαν μειωμένο μέγεθος προστάτη, καλύτερη ροή ούρων και αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα και. Το βότανο saw palmetto λειτουργεί προστατεύοντας τον αδένα από τα ερεθιστικά επίπεδα τεστοστερόνης και θα τον προωθήσει να συρρικνωθεί.

Ακόμα καλύτερα νέα για το βότανο saw palmetto, είναι ότι όταν χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του διευρυμένου προστάτη οι παρενέργειές του είναι σχεδόν μηδενικές και είναι μη τοξικό. Ορισμένοι άνδρες παραπονέθηκαν για γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά αυτές ανακουφίστηκαν όταν το βότανο λαμβανόταν με φαγητό.

Υπήρχαν κάποιες ανησυχίες στα αρχικά στάδια της μελέτης ότι το βότανο saw palmetto θα κάλυπτε τον καρκίνο του προστάτη μειώνοντας τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Μετά από πολύ περισσότερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ίσχυε καθώς και το ότι η στυτική λειτουργία δεν ήταν πλέον αναμενόμενη.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να αγοράσετε μια μάρκα που είναι «τυποποιημένη με τουλάχιστον 85-95% λιπαρά οξέα» με 320 γραμμάρια του βοτάνου. Σε λίγες περιπτώσεις όταν χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες προκάλεσε διάρροια σε ορισμένους ασθενείς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα saw palmetto είναι αποτελεσματικό στο 90% των ανδρών σε κλινικές δοκιμές σε διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. Έχει αποδειχθεί ότι τα φαρμακευτικά φάρμακα χρειάζονται έως και ένα έτος για σημαντική βελτίωση. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα εκχυλίσματα saw palmetto κοστίζουν περίπου το ένα τέταρτο της τιμής των φαρμακευτικών φαρμάκων.

Εναλλακτικές Επιλογές

Υπάρχουν και άλλα βότανα που έχουν αναφερθεί ως ευεργετικά για τον διευρυμένο προστάτη, όπως η τσουκνίδα, ο σπόρος κολοκύθας, ο ψευδάργυρος, το πράσινο τσάι, το νοτιοαφρικανικό αστροχορτάρι και η μελατονίνη. Κανένα από αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ή υποσχόμενο όσο το βότανο saw palmetto.

Εν κατακλείδι, τα οφέλη του βοτάνου Saw Palmetto για τον διευρυμένο προστάτη είναι πολλά. Θα μειώσει τα συμπτώματα της BPH, με περιστασιακή ήπια γαστρεντερική δυσφορία, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Το φυτικό φάρμακο δεν θα επηρεάσει τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και δεν έχει γνωστές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Η δοσολογία έχει ευρέως συμφωνηθεί από τους επιστήμονες ως 320 γραμμάρια την ημέρα και θα σας κοστίσει σημαντικά λιγότερο από ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε σχετικά με το Titan Gel και το Rhino Gold Gel, για να δείτε αν υπάρχει κάτι εκεί που θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

Εάν έχετε διευρυμένο προστάτη και ψάχνετε για ένα φυτικό φάρμακο μιλήστε με τον γιατρό σας για τη λήψη του βοτάνου saw palmetto για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν προσθέσετε οποιαδήποτε φάρμακα στην αγωγή σας, είτε πρόκειται για φυσικά βότανα, βιταμίνες ή συμπληρώματα.